One of the main objectives for the library was to create a dynamic volume defined by slanted walls, made possible by using a lightweight framing system, protruding from grid line that would have been the main facade. Because of its convenient location in one of the most important historic city centers, an open and welcoming public space as well as multiple activities, was necessary to create a competitive design that encouraged the user to explore the building. The building layout draws its inspiration from the “hacienda” design style, which creates a building volume surrounding convergency zones in which, public space, activities and basic functions take place. Because of its warm weather and its location, those inner courtyards were necessary to passively cool the interior spaces in the classic hacienda style. The slanted walls also aid with the cooling since they provide natural shade and reduce the solar radiation since no wall is directly receiving sun exposure. The rooftop consists on multipurpose green roof were users can coexist as well as enjoy one of the most privileged views in the whole country.

One of the main objectives for the library was to create a dynamic volume defined by slanted walls, made possible by using a lightweight framing system, protruding from grid line that would have been the main facade. Because of its convenient location in one of the most important historic city centers, an open and welcoming public space as well as multiple activities, was necessary to create a competitive design that encouraged the user to explore the building. The building layout draws its inspiration from the “hacienda” design style, which creates a building volume surrounding convergency zones in which, public space, activities and basic functions take place. Because of its warm weather and its location, those inner courtyards were necessary to passively cool the interior spaces in the classic hacienda style. The slanted walls also aid with the cooling since they provide natural shade and reduce the solar radiation since no wall is directly receiving sun exposure. The rooftop consists on multipurpose green roof were users can coexist as well as enjoy one of the most privileged views in the whole country.